Högre kvalitet i välfärden!

by

Som ombud på Socialdemokraternas kongress kommer jag att driva frågan om en högre kvalitet i välfärden. Men först på agendan står Jobben! För vi vet att klarar vi jobben så klarar vi också ekonomin och kvaliteten i vård, skola och omsorg. Därför är full sysselsättning ett övergripande mål även inom välfärdspolitiken. Varje arbetad timme behövs.

Alla medborgare ska känna sig trygga med att den offentligt finansierade verksamheten inom välfärdens område håller hög kvalitet och det är oavsett om utföraren är offentlig, ett kooperativ, eller en privat leverantör. För mig är det inte driftsformen som är självändamålet utan vi socialdemokrater ska stå på medborgarens sida och ta strid för rätten till välfärdstjänster av hög kvalitet.
Katarina_Nyberg_Finn
Men privatiseringen får inte bli ett självändamål och vinstintresset får aldrig vara styrande över kvaliteten. Politiken måste ta ansvar för att etablering av nya aktörer och ersättningsmodeller utformas så att skattemedel används effektivt, kommer alla till del och styrs efter behov! Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten eller att välja bort de medborgare som är minst lönsamma. Vi kan heller inte acceptera utförsäljningar, avknoppningar och gräddfiler. Det är en utveckling mot en välfärd som är mer styrd av företagens vilja att tjäna pengar än av människors behov.

Den ansvarslösa borgerliga politiken som nu är rådande och regeringens passivitet inför arbetslösheten och ideologiska experiment, utmanar idag välfärdens kvalitet. Den socialdemokratiska drömmen om frihet är också en dröm om jämlikhet! Frihet och jämlikhet förutsätter varandra. Rättvis fördelning, välfärd åt alla och minskade klyfter skapar trygghet och möjligheter som gör att den individuella friheten kan växa.

Katarina Nyberg Finn

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Högre kvalitet i välfärden!”

  1. Gabriella Says:

    Som sjukvården är organiserad är det svårt att få en jämn och god kvalité i den offentliga delen och svårt att med nuvarande regelverk ens få insyn i den privata. Den offentliga sjukvården lider av att det finns kommunicerande kärl med den privata. Många läkare är heller inte schemalagda som all annan personal i sjukvården eller som all personal i den offentliga tandvården. Det innebär låg sjukvårdsproduktion och ett Klondyke för bemanningsföretag och stafettläkare, vilket i sin tur leder till bristande kontinuitet. (Bildtregeringen öppnade upp för bemanningsföretag i början på 90-talet.) Kontinuitet är viktigt för både den enskilda patienten men också för den enskilde läkaren för att hon/han ska känna vårdansvar och få möjlighet att kunna utvärdera sina behandlingar. Kontinuitet i sig betyder ofta en högre vårdproduktion och en jämnare vårdkvalité. Alla offentliganställda läkare är märkligt nog inte förbjudna, såsom alla offentliganställda tandläkare och andra yrkeskategorier, att syssla med konkurrerande privat verksamhet parallellt med sin huvudsysselsättning. Det kan betyda att läkare från sin privata verksamhet tar in patienter och operera dem i offentlig vård utan sedvanligt långt köande. Det finns fler orimliga och negativa förhållanden i offentlig sjukvård som politiker borde ha kommit till rätta med för länge, länge sedan. En offentliganställd läkare ska naturligtvis heller inte kunna driva ett bemanningsföretag parallellt med sin anställning i ett landsting t.ex.

    Många läkare har helt enkelt anställningsvillkor som inte är i takt med tiden, vilka inte sällan försvårar god och likvärdig kvantitet och kvalité i den offentliga sjukvården och dessa möjligheter utnyttjas naturligtvis av dem som vill plussa på sina inkomster och/eller vara sina egna arbetsledare. Sådana mänskliga svagheter som att vilja utnyttja möjligheter för egen räkning gör det dessutom än viktigare att se till att det blir politisk insyn i den sjukvård som privata vårdföretag bedriver. Jag anser att vi borde ha ett moratorium för ytterligare privat sjukvård tills vi utrett, infört och utvärderat de förändringar som är nödvändiga i den offentliga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: