Kompromiss kring strandskyddet till fördel för Jämtlands län!

by

Pressinformation
från ombuden från Jämtlands län vid Socialdemokraternas partikongress 28 oktober – 1 november

Socialdemokratiska partikongressen avfärdade partistyrelsens förslag att genom nya bestämmelser skärpa strandskyddet. Istället uttalade kongressen att tillämpningen måste kunna skärpas i områden med hög exploatering och undantag ska vara möjligt i områden där trycket är lågt.Bengt_Bergqvist

Bengt Bergqvist, kongressombud från Jämtlands län deltog i arbetet att få kongressen att ta ett rimligare ställningstagande än det ursprungliga förslaget.

– Lagstiftningen för strandskyddet är bra. Det är tillämpningen som måste vara flexiblare utifrån hur de lokala och regionala förutsättningarna ser ut, säger Bengt Bergqvist, kongressombud från Jämtlands län.

– I stort sett varje kommun har områden med högt exploateringstryck och andra områden med lågt exploateringstryck. I Jämtlands län har vi turistiskt intressanta områden men också områden som lämpar sig för inflyttning, säger Bengt Bergqvist, kongressombud från Jämtlands län.

– Det är många som ännu inte bor i Jämtlands län och en klok användning av strandskyddsreglerna kan bidra till att öka inflyttningen, , säger Bengt Bergqvist, kongressombud från Jämtlands län.

Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , ,

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Kompromiss kring strandskyddet till fördel för Jämtlands län!”

 1. Bertil Johansson Says:

  Kompromiss med strandskyddet

  Min pappa äger en halvholme vid en sjö i Heby kommun. Han får inte bygga där inte ens sätta upp en brygga på sin egen mark. Medan på samma holme finns 3st fritidshus dessa personer har fått bygga för att det var en annan lagstiftning då.

  Så orättvist ska det inte behöva vara? Som det är nu så är det Allemansrätten som bestämmer över min pappas mark. Alltså inte får göra någonting, inte ens hugga ner lite träd för att ha till sin kamin, Han tycker man ska få göra en kompromiss att få bygga längre upp ca 50m från stranden och göra en privat zon på ca 10m i en fyrkant runt den eventuella stugan. Han ska även få ha en liten brygga. Och ett litet dass det är allt.

  Sedan så kan folk få vara där hur mycket de vill, men det ska finnas en lag som säger att Han inte får bussa i väg folk som vill vara på hans brygga. Och inte heller säga att det är privat här. Man ska inte få bygga mer än så. Inte som det är idag att de som har bygglov kan få sätta upp en massa friggebodar. Och vi som inte har något bygglov inte kan sätta upp ett endaste dugg. Lantbrukstomten är på ca13.000kvm. Med min pappas förslag så är endast stugan och zonen privat. Men resten av tomten är för allemansrätten och djurriket. Sådan kompromiss är han med på helt till fullo. Då har man gjort en kompromiss av att få bygga men även fått behålla allemansrätten och strandskyddet.Det är så det borde vara.

 2. Bertil Says:

  Strandskyddsreglerna bör ändras snarast

  Myndigheterna som Naturvårdsverket och Boverket borde verkligen ha föreslagit att mindre sjöar och vattendrag med lågt

  skyddsvärde helt undantas från strandskyddet, men så blev det alltså inte. Den lättnad som man vill införa för mindre sjöar och vattendrag är förenad med krav om prövningar i varje enskilt fall ändå.

  Länsstyrelserna kommer att fortsätta med sina strikta bedömningar och att bedömningarna tar alldeles för lång tid med handläggning av strandskyddsdispenser.

  Det saknas helt förslag om att ta bort kravet på att nya fritidshus måste byggas intill befintlig bebyggelse för att få dispens från strandskyddet i så kallade LIS-områden.

  På många ställen vid vattendrag finns det inga fritidshus att bygga intill och det gör att det blir helt omöjligt att få bygga nytt där.

  Markägare har vid flera upprepade tillfällen framhållit att reglerna behöver ändras så att kommunerna får större inflytande över strandskyddsdispenser.

  Något sådant förslag finns dock inte alls trots att kommunerna vet bäst vilka strandnära områden som är viktiga att bygga fritidshus i för att verkligen främja landsbygdens utveckling i framtiden.

  Reglerna om strandskydd bör ändras få fort som möjligt och Länsstyrelsen bör inte ha någon rätt att överpröva. Låt kommunen få bestämma strandskyddsdispenserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: